Rerum Novarum- Kisha Katolike Shqiptare dhe angazhimi social

Rerum Novarum- Kisha Katolike Shqiptare dhe angazhimi social

Njoftime
Nga Alban Daci Ka pasur gjithmonë një debat të madh historik në lidhje me angazhimin social e politik të Kishës. Ky debat e ka shoqëruar për një kohë të gjatë çështjea e përfshirjes së Kishës në çështjet sociale. Shkencat politike kuptohen në dy përjashtime të mëdha, njëri në kuptimin e ngushtë dhe tjetri në kuptimin e gjerë. Me kuptimin e gjerë, edhe pse është më pak frekuentues, konsiderohet ose merret ne konsideratë çdo studim i çdo fenomeni, të strukturave dhe sjelljeve politike. Në kuptimin e ngushtë merret parasysh çdo studim i specializuar dhe institucional të bërë nga studiues që kanë marrëdhënie mes tyre dhe përdorin një gjuhë të vetëdijshme, kritike dhe të specializuar, (Sola 1990). Të dy përjashtimet së bashku shoqërojnë dhe përcaktojnë historinë e disiplinës, dhe në bazë të…
Read More
De Gasperi, demokristianët dhe Kisha Katolike Shqiptare

De Gasperi, demokristianët dhe Kisha Katolike Shqiptare

Njoftime
Nga Alban Daci Në fillimet e ringritjes së Demokracisë Kristiane, De Gasperi nënvizonte se, ishte i domosdoshëm konsensusi i Kishës Katolike për të garantuar një demokraci të qëndrueshme me pjesëmarrje sa më të gjerë politike. Sipas De Gasperit konsensusi demokratik ishte i mundur nga ana e Kishës Katolike, sepse i përkiste realitetit të saj social ku ajo kishte lindur dhe ishte fekonduar dhe po ashtu traditës së gjatë të viteve ‘800 katolike-liberale e demokratike. Sipas De Gasperit vlerat më të thella liberale të demokracisë ishte të shprehura në mendimet e krishtërimit. Prandaj, duhet me çdo kusht të fitohej konsensusi i Kishës Katolike për demokracinë. Partia Demokristiane nuk merrte vetëm një detyre politike, por një suplement kulturor e fetar. Për këtë motivimi i konsensusit të Kishës Katolike do të thoshte konsensus…
Read More
Nevoja demokristiane në një shoqëri si kjo e jona

Nevoja demokristiane në një shoqëri si kjo e jona

Njoftime
Nga Alban Daci Duke qenë i bindur që në Shqipëri nuk kemi filozofi politike, por persona që i kanë marrë të gatshme nga jashtë duke i aplikuar ne sistemin politik shqiptar, pa i zhvilluar në harmoni me komponentet real të shoqërisë tonë, por thjeshtë këto filozofi i kanë adoptuar në emra partish me qëllim final pushtetin dhe interesat personale e po ashtu duke qenë i vetëdijshëm shumë pak sot janë të interesuar për këto argument, por duket besuar se në një të ardhme brezat që do të vijnë do i kthehen filozofisë e doktrinës politike si mënyrën për më të mirë të dërguar në një dimension me të largët mendimin njerëzor, vendosa të shkruaj për “demokristianët”. Në Shqipëri socializmin shumica e lidhin me partinë sociale, demokristianët i lidhin me partitë…
Read More
Nard Ndoka nuk i ka me tapi demokristianet!

Nard Ndoka nuk i ka me tapi demokristianet!

Njoftime
Demokristianet jane rryme politike, filozofi e vertete politike e bazuar mbi funksionimin e demokracise se brendshme, por edhe per te stimuluar, forcuar e kontribuar ne proceset demokratike brenda nje shteti, ose edhe midis shteteve. Nard Ndoka ka 20 vjet qe eshte kryetar i PDK dhe nuk po i hyjme historise se si eshte bere, por faktit se si ai e ka mbytur dhe e ka vrare demokracine e brendshme. Brenda ketij subjekti ka vite qe nuk behet zgjedhje te lira e teansparente, qe nuk thirren strukturat nese i ka. Po Nard Ndoka nuk eshte fajtor vetem per degradimin, marrjen peng dhe eliminimin e PDK si alternative reale politike ne vend, por edhe per faktin se, duke perdorur konjokturat me dy partite e medha dhe pushtetit e marre ne emer te…
Read More
Nard Ndoka, ky parazit i shoqërisë

Nard Ndoka, ky parazit i shoqërisë

Njoftime
Nga Eduart Ndocaj, kryetar i PBDKSH Më zhgënjeu filozofi Nard Ndoka. Nuk kam dashur të merrem kaq ashpër dhe hapur me të, sepse në veriorët e kemi zakon, kur një shqiptar (qoftë edhe në hasmëri me ne), nëse sulmohet nga një i huaj, ai mbrohet nga dhe hynë në besë tonë derisa të fitoj me të huajin. Po Nardi, s’është as hasëm me e mua, por s’ka as tipare veriori, sepse bën pjesë tek ata që Veriun e kanë fobi, dhe njëherë që zbulojnë bllokun me luksin e “kurvave”, alkoolit dhe bixhozit e kanë të vështirë, të largohet prej aty, qoftë edhe për një ditë të vetme. Fatkeqësisht këta, verior e antiverior në të njëjtën kohë, shkojnë në Veri vetëm për vota dhe pastaj heshtin në Tiranë duke i shërbyer…
Read More
Azem Hajdari, eshte “Che-ja” shqiptare

Azem Hajdari, eshte “Che-ja” shqiptare

Njoftime
Nga Alban Daci Shoqëritë ngrihen mbi modele dhe shumë herë modelin kthehen në mite, pasi ata sakrifikohen për ideale që janë modele të përbashkëta zhvillimit. Ardhja e demokracisë në Shqipëri ka qenë një proces i vështirë me plot sakrifica. Nëse ka një simbol të mirëfilltë vitet e para të demokracisë, ky padyshim është Azem Hajdari, i cili besonte në idetë e tij dhe mund të themi se u vra edhe për ide të tilla. Çfarë kanë ngjashmëri Hajdari dhe Che? Të dy besonin në revolucionin e shoqërisë, Të dy besonin në demokracinë si formën e vetme të funksionimit të shoqërisë. Che besonte tek demokracia e proletariatit, kurse Hajdari besonte thellësisht në demokracinë direkte, atë të shesheve. Hajdari ashtu si Che nuk ishte shumë i interesuar për funksione zyrtare, apo për…
Read More
Dy rruge ka Shqiperia sot: Grusht Shteti ose revolucion

Dy rruge ka Shqiperia sot: Grusht Shteti ose revolucion

Njoftime
Nga Alban Daci Nuk jam per forma te ashpera te marrjes se pushtetit app te nderrimeve te pushteteve. Situata eshte shume me e rende se sa duket ne Shqiperi dhe te vetmit qe e vuajne e jane viktima jane qytetaret qe tashme nuk shohin asnje perspektive, asnje lloj shprese per nje jete me te mire. Kemi dy perplasje shume te forta e te rrezikshme, nevojen per Vetting dhe vendosmerine e kastes per ta penguar. Shqiperia ka 27 vjet qe eshte ndertuar me modele kriminale dhe me sherbimet e tyre ndaj pushtetit. '97 ishte nje pasoje e tille, vrasja e Hajdarit ishte e tille, Santo po ashtu e mjaft te tjera. Bandat dhe krimi e kane qeverisur Shqiperine, kane orkestruar e manipuluar te gjitha zgjedhjet. Krimi dhe pushteti qe ne fillim…
Read More
Ndocaj komenton fjalimin e mirditores ne Parlament

Ndocaj komenton fjalimin e mirditores ne Parlament

Njoftime
Eduart Ndocaj, permes nje statusi ne faqen e tij te facebook ka reguar ne lidhje me fjamilin e Rigertes te mbajtur sot ne Parlament Satuti Fjalet e kesaj merditore te mecme ashtu si zona ka prodhuar gjithmone, na ben te reflektojme per misionin tone si qytetare dhe politikane. Fjalet saj deshmojne qarte mjerimin e vazhdueshem qe ka Mirdita, harresen e saj nga politika armiqesore dhe mbi te gjitha, urrejtjen qe ka ai Parlament per djemtr e vajzat fisnike te Mirdites. Kam vite qe e kam ngritur zerin per problemen te tilla ne Mirdite, Lezhe e krejt Shqiperine, por per fat te keq varferia, shtypja e parate e pista e kane blere Lezhen dhe Mirditen dhe vazhdojne ta dhunojne cdo dite qe kalon. Per raste si kjo zonje e re mirditore…
Read More
Këndvështrim për Rigerta Lokun dhe fjalimin e saj në Parlament.

Këndvështrim për Rigerta Lokun dhe fjalimin e saj në Parlament.

Njoftime
Nga Alban Daci Për fat të keq kemi një Rini që nuk ka respekt për vlerat e veta dhe është e paguximshme ose e frikësuar për të dhënë kontribute në proceset e rëndësishme të vendit. Të mbarosh "La Sapienza" dhe të përfundosh në fshatë, nuk është e turpshme, por është një zgjedhje. A është e gabuar apo jo? Kjo është e drejte e çdo personi të zgjedh rrugën e jetës së tij.  Megjithatë, gabimi me i madh i të rinjve është fakti që nuk angazhohen në politike e kthehen vetëm në qenie të ndëshkuara padrejtësisht prej saj. Unë, jam i idesë që intelektuali duhet të bëj intelektualin dhe çobani duhet të bëj çobanin. Shqipëria ka nevojë më shumë se kurrë për të shkolluar jashtë dhe për vlera intelektuale. Sot, ka…
Read More
Fitorja e Merkel dhe demokristianët shqiptarë

Fitorja e Merkel dhe demokristianët shqiptarë

Njoftime
Nga Alban Daci N/Kryetar Partia Bashkimi Demokristian Shqiptar Merkel fiton për herë të katërt në Gjermani dhe demokristianët fitojnë përsëri në Gjermani. Kjo është një dëshmi e qartë se, alternativa dhe filozofia demokristiane mbeten një alternativë reale qeverisëse dhe po ashtu një faktor i rëndësishëm në vendet më të forta të BE-së. Po pse demokristianet shqiptarë vazhdojnë të kenë humbje dhe të mos jenë model qeverisje? Demokristianët shqiptarë kanë një kulturë të gjerë dhe një histori të ndritshme mendimi filozofik politik, por që nuk është konvertuar asnjëherë realisht në aksione politike konkrete dhe në model të mirefilltë qeverisje. Si filozofi politike, demokristianët shqiptarë mund të konsiderohen ndër më të hershmit në Europë e po ashtu edhe si model institucional. Këtu duhet të kemi parasysh se, Pal Engjelli, ishte prift dhe…
Read More